Zweden 2022.

 Op vrijdagavond kwamen we in Elsendorp terug. Bij Loes en Hans in ons chalet. Zaterdag nog wat boodschappen doen en wat in de tuin rommelen. En lekker uitrusten. Maar ook de laatste was doen, de Engeland-spullen uit de camper en de Zweden spullen er in. Het lekkere avondeten van Loes. Nog wat bijpraten en dan naar bed. Zondag gaan we eerst naar Kyra, die dan 11 jaar wordt. Daarna richting Zweden. Rond het middaguur op woensdag varen we van Rostock Duitsland naar Trelleborg Zweden.


Zondag 12 juni hebben we na het ontbijt de laatste spullen in de camper gebracht. Nog koffie waarbij Nico en Edith afscheid kwamen nemen. Loes en Hans zwaaiden ons daarop uit toen we vertrokken naar Rotterdam omdat kleindochter Kyra vandaag 11 jaar wordt. Daar gezellig zitten praten met enkele gasten en de kleinkinderen natuurlijk. Even over 5 zijn we naar de camperplaats Schiedam gegaan. Broodje döner en Turkse pizza gegeten bij Azra en in de camper tv gekeken en verslag gemaakt.

 

Maandag vertrokken we na ontbijt en zo, om half 10 richting Zweden. We hebben ervoor gekozen om de snelwegen te vermijden. Dus kwamen we langs Mijdrecht (koffie), Kampen (lunch), Meppel en uiteindelijk in Meppen, Duitsland. Daar staan we op een camperplaats, 10 minuten lopen van een winkelcentrum. Voor koffie drinken en vlees kopen voor de avondmaaltijd van boontjes, karbonade en aardappelen met Engelse rijstpudding als dessert.


Dinsdag, een mooie dag, wat zon en wat bewolking. De zon was voornamelijk ’s middags. We reden vandaag het eerste gedeelte binnendoor en de tweede helft over snelwegen om een poosje te kunnen rusten op de eindbestemming vandaag: Lübeck. We dronken koffie in Cloppenburg en de lunch net onder Bremen. Om half 4 waren we in de Hanzestad Lübeck. Na een mooie plek te hebben gekozen op de camperplaats (ernaast wordt een kermis opgebouwd) maakten we een wandeling van zo’n anderhalf uur door het oude gedeelte van de stad. Daarna een poosje lezen en nassi goreng maken met gemengde salade. En daarna weer een wandeling van een goed uur. Om half 10 in de camper een kop koffie / thee, televisie kijken en verslag maken.

Woensdag 15 juni, de dag van de overtocht. Om kwart voor zeven ging ik op pad om broodjes te halen. Een goed half uur later was ik terug. Om 8 uur ontbijten en de normale  ochtendactiviteiten. Om negen uur waren we onderweg in de stralende zon. Een uurtje snelweg en dan verder binnendoor. Met koffie onderweg. Nog even tanken en even voor 12 stonden we in de rij. Om 2 uur voeren we. Koffie (fika) onderweg en de meegebrachte broodjes. Om 7 uur waren we in Zweden en een uur later stonden we op de camperplaats in Trelleborg. Een nudelsoep en een avondwandeling met koffie onderweg. Ik weet waar ik morgen verse broodjes kan kopen. Nog tv kijken en verslag maken.

  

Donderdag begon met verse broodjes halen en de parkeerbon onder de ruitenwisser vandaan halen. Maar we hebben wel betaald. Nog gecontroleerd bij de bank. Wat nu. Trachten te bellen naar het bedrijf in Uppsala. Langsgaan is 500 km rijden. Maar ze verwijzen naar de website. Maar we hebben geen goed internet. Dan maar bij het touristenburo hulp vragen. Maar dat is opgeheven. We zien vandaag of morgen wel verder als we internet hebben. Inmiddels hebben we boodschappen gedaan (pepermix, dillechips enz.). We besluiten naar de Wallander-stad Ystad te gaan. Een mooie oude stad. Met een erg mooie camperplaats. Het is inmiddels al weer bijna gewoon geworden om "gewoon" rechts te rijden. In Ystad vinden we een mooie plaats waar we de middag vrij nemen en kleine wandelingetjes maken. 

  

Vrijdag was wederom een warme dag; in ieder geval in de ochtenduren. Toen we wandelend Ystad bekeken. Een mooie kleine stad met oude vakwerkhuizen. Gezellige winkelstraat en mooi pleintje. Met de St. Mariakerk waar de schoolkinderen hun laatste schooldag vierden. We hebben inmiddels wel gemerkt dat ook in Zweden de inflatie heeft toegeslagen. De prijzen zijn ook hier gestegen. Nog wat rondlopen en dan weer terug naar huis. Daar in de zon zitten lezen. En bij een kop koffie / thee naar de website van de parkeerboete. Dat gaat nu goed maar het lukt niet om de website te uploaden. Morgenvroeg nog eens proberen. Om 5 uur gaan we uit eten bij de visrokerij waar Coby gerookte zalm heeft en ik gebakken schol. Dan nog even lezen en dan de camper in.


Zaterdag heb ik om 7 uur bij het sterkse wifi-punt nogmaals geprobeerd te website te uploaden. Weer een foutmelding. Wat nu . . . Voorlopig hebben we besloten om naar Malmö te gaan, naar het bekende gebouw Turning Torso. Na veel zoeken omdat het aan de rand van de milieu-zone ligt, hebben we het toch gehaald. Een vreemd gedraaid heel groot gebouw. We besloten toen naar Ikea te gaan. Daar hebben we 6 jaar geleden ook de website  kunnen  uploaden. En dit keer dus ook. Waarschijnlijk was het signaal in Ystad niet sterk genoeg. Blijkt dat je daar op de Ikea-parkeerplaats ook kunt overnachten. Maar boven Malmö ligt Lomma waar je ook kunt overnachten bij de jachthaven. Dat zag er niet goed uit. Een stukje verder, langs de Sont, hebben we een mooie plek gevonden. Wat rondwandelen en in de camper lekker eten na een poos in de zon te hebben gezeten. Vandaag begon met miezer-buitjes en eindigde met felle zon.

        
Zondag worden we wakker met regen. Heel af en toe regent het niet. Ik ga dus geen ochtendwandeling maken. Dan maar lezen en douchen in de camper. Na het ontbijt vertrekken we. Zoals gewoonlijk om half 10. We gaan binnendoor naar de naturistencamping in Skanör. Onderweg bij een luxe patisserie koffie met  luxe gebak. Dat zien we ook aan de prijs, ca.€4,50 per stuk. Maar dan heb je ook wat. Even over 12 arriveren we op camping Solhejden na in het dorp nog boodschappen te hebben gedaan voor het avondeten. We krijgen een plaatsje tegen een bossage/windvanger. Maar het stopt de lichte regen niet. Na de lunch nog een korte wandeling over het terrein. Maar het is koud, 12 gr.C. dus zitten we binnen te lezen en zo. Er is hier geen wifi, zelfs nauwelijks internet, zo aan het einde van een schiereiland. Halverwege de middag stopte het met regenen en om een uur of zes kwam de zon zelfs tevoorschijn. We maakten nog een rondje over de camping en maakten eten: spinazie, kipkarbonade en aardappelen. En de gebruikelijke avondactiviteiten. 

Maandag 20 juni. Gisteren zagen we dat het feest van de langste dag, 21 juni, gevierd zal worden op vrijdag 24 juni. Wij hebben gereserveerd tot 23 juni. Misschien merken we onderweg, op de 24e iets van festiviteiten. Dan zijn we camperplaatsen aan het controleren. Maar dat zien we dan wel. Vandaag was het een warme dag. Ik heb nieuwe banden op de fietswielen gelegd en gelijk een beetje schoongemaakt. We hebben wat over het terrein gelopen en zitten lezen. En de was gedaan. Het avondeten bestond uit pytt-i-panna (gebakken stukjes aardappel, ui en vlees) met schijven rode biet.

   

Dinsdag was weer een warme dag. Om half 10 zijn we de drie kilometer gaan wandelen naar het dorp Skanör in de hoop dat we daar naast boodschappen doen, ook koffie konden drinken. Na drie kwartier waren we bij de ICA supermarkt. Maar op dat pleintje is nu nog geen koffie verkrijgbaar. Pas om 5 uur. Gevraagd aan een jong stel; op 5 minuten lopen is een ijssalon-lunchcafé. Mooi, gaan we daar naartoe. Eerst nog fruit en eieren kopen en dan naar de koffie. Het is elf uur als we daar aankomen. Om half 12 gaan ze open. Dan maar ter plaatse wat fruit eten en naar de camping terug. Maar aan de rand van het dorp is een hotel. Daar hebben ze wel koffie. Om half een waren we bij de camper terug. De rest van de dag in de zon en schaduw zitten lezen. Zo tegen zes uur kwam een ander Nederlands stel. De Zweden zijn aan het barbecueën. Het verslag maken we wel maar op de website zetten lukt niet. Er is hier een te zwak internet-signaal. Als we hier weg gaan zullen we wel een stop maken bij Ikea; daar is uitstekende wifi.  

 

Woensdag begon bewolkt en wat fris. Mooi weer om te gaan fietsen. Op de camping staan leenfietsen; dus daar één van gevraagd voor Coby. Ik op mijn eigen Giant. Via Skagör naar Falsterbo. Daar koffie gedronken en langs de kust weer terug. Langs kleine strandhuisjes die in de duinen staan. In Skanör nog boodschappen gedaan bij de ICA supermarkt en dan weer terug naar de camping. Nog drie kilometer. Maar Coby had een lekke band. Dus zij op een terrasje thee drinken en ik naar de camping om de camper te halen. De fiets op de camper, een ijsje in de buik. Op de camping de band opgepompt. Hij bleef hard. Dus blijkbaar toch niet lek. Het eten: Jansons fretselse (Jansons verleiding, aardappel-vis ovenschotel) in de oven gezet en salade gemaakt. Band is toch bijna leeg. Jammer maar helaas. Lekker gegeten en daarna met onze Nederlandse buurtjes het spel Keezen gespeeld. Tot half twaalf. Verslag maken en naar bed.

     

Donderdag, de eerste werkdag. Maar eerst nog onszelf en de camper reisklaar maken. Omdat we geen internet hadden zijn we eerst gestopt bij Ikea Malmö. Koffie, e-mails en website uploaden. Dan verder noordwaarts; de eerste camperplaats die we moeten bekijken is een parkeerplaats vlakbij een jachthaven. De volgende ook. Daarna nog een in centrum Helsingborg en dan één aan de kust van de Sont / Kattegat. Met uitzicht op Denemarken. Deze is wel gratis en nog mooi ook. We blijven hier vanaf half 4 in de erg warme zon. In de schaduw is het al 30 graden. We lopen wat rond en lezen wat. Een pasta-maaltijd en tv kijken. En natuurlijk behalve het verslag ook de foto’s de naam geven van de camperstop.

Vrijdag 24 juni, de dag van het midzomerfeest in Zweden. Maar eerst moet er gewerkt worden. Dus we gaan weer camperplaatsen bezoeken. Op de eerste zitten praten met Zweedse fietsers die een ijsje namen, wij een kop koffie. Bij de tweede, wederom een jachthaven zagen we die fietsers weer. We bekeken vandaag 5 camperstops en stopten bij een Ittala outlet. We hadden gehoord dat er festiviteiten zouden zijn in Nyhamsläge. Daar naar een parkeerplaats naast een school met 50 meter verder een ICA. We liepen met de plaatselijke bevolking mee en kwamen in de duinen waar gedanst werd onder midzomer-boom. Nog wat op het strand gezeten en toen anderen weggingen gingen wij naar de camper. Daar wat lezen, maaltijdsalade maken en het verslag en foto’s benoemen. Ook vandaag was het weer erg warm. Gelukkig gingen we niet naar een warm land . . . . .

      

Zaterdag, als gewoonlijk weer een erg warme dag. Zoals gebruikelijk waren we klaar voor de werkzaamheden om half 10. We reden eerst naar het Natuurpark Kulleberg. Maar eigenlijk is dat het mooist vanaf de zee, het Kattegat. Maar ja, we zijn op de weg. Maar toch erg mooi. Weer camperstops bekeken. Weer bij jachthavens; één die al gesloten was voordat ‘ie goed en wel was begonnen en één bij een hotel/restaurant waarvan de receptioniste niet zomaar in de gids wilde staan. Dat moet eerst via e-mail aangevraagd worden bij de eigenaresse. Ach ja, dat kan ook; betwijfelen of je extra gasten wilt zonder dat dat wat kost. De volgende plek was een mooie voor de nacht. Een poosje gerust en een wandeling gemaakt. En vis gebakken met aardappelen en wortels.

Zondag, ook weer warm en redelijk rustig onderweg. Gisteren weer geprobeerd de website te uploaden. Maar er is te weinig internetsignaal. Vandaag nog eens trachten te doen. Maar of dat ook gaat lukken . . .  Ook vandaag weer een vijftal camperplaatsen gecontroleerd. In Halmstad langs de haven waren dat er twee direct naast elkaar. Heel eventjes verwarrend. Maar wel gezellig zitten praten met de eigenaar van de kleine. De laatste controle van vandaag zou een camperplaats vóór de camping zijn maar dat bleek óp de camping. Dus geen camperplek. Maar 200 meter er vandaan wel. En daar overnachten we.

  

Maandag 27 juni, het begint eentonig te worden: het was weer een zeer warme dag. Maar dit keer niet de hele dag. De eerste controle van vandaag was weer een jachthaven. Daarna koffie gedronken en in de uitverkoop twee bloesjes en twee shirts gekocht voor bijna € 40,-. Toch niet alles is veel duurder geworden. Maar veel wel. De laatste paar jaar, zo werd ons verteld, zijn de prijzen zo’n 40% hoger geworden. Het zij zo. Het blijft wel een mooi land. In de bibliotheek in Falkenberg lukt het om eindelijk de website de lucht in te krijgen en de e-mail te bekijken. Het internetsignaal is vaak te weinig krachtig. Die bergen en bossen ook, die staan telkens in de weg. Van de volgende camperstops waren enkele ook erg mooi gelegen. De laatste, die niet op onze lijst stond is ook weer mooi gelegen langs het Kattegat. En bovendien ontmoetten we daar een oud-Vocalgroup WE lid: José met haar man Jaap. Gezellig wat gedronken met hen. Was een leuk en fijn weerzien. De maaltijd daarna: rijst met daging Bali en gebakken bloemkool. Een kop koffie / thee bij het restaurant verderop en dan weer naar de camper. Nog even praten met José en Jaap voordat het flink gaat regenen om half 10.

Dinsdag. Het heeft vannacht nog even geregend maar nu is het droog. Onder de koude buitendouche niet. En in sommige kledingkastjes ook niet. Lekkage. Dus lijnen gespannen om alles te drogen te hangen in de camper. Dan uitgebreid koffie drinken bij José en Jaap. Zij gaan nu richting Trelleborg, morgen overvaren. Wij gaan camperplaatsen controleren in Varberg. In de stad zijn veel opbrekingen maar het is toch gelukt. Zo rond één uur bij een food-truck met Nederlands kenteken en Zweeds personeel hebben we Engelse fish and chips gegeten met salt and vinegar. Voor de overnachting weer gegaan naar de mooie plek waar we gisteren ook waren. Ligt op de route; voor de 4 controles in Varberg moesten we een stukje terug. Het is de dag droog gebleven, ook de natte kleding is nu droog. Maar het is nu 10 graden minder warm, zo’n 25 graden. Het avondeten was kippendijvlees met spinazie en aardappelen.

Woensdag weer een mooie dag, warm maar weer niet boven de 30 graden. Ook vandaag weer een aantal camperplaatsen bekeken. Eigenlijk geen bijzonderheden. Als je al een havenmeester of zo treft, meestal is er alleen maar een automaat, dan wordt er flink gekletst. Maar vandaag viel dat mee. Om half 5 een aardige plek om te overnachten. Twee wandelingen gemaakt en de maaltijd gedaan met aardappelsalade en pudding. Want ook om 8 uur was het nog boven de 25 graden. Over twee weken zijn we al weer op de terugweg in Duitsland. We hebben nu 38 van de 73 plekken gecontroleerd. Morgen waarschijnlijk de laatste 5 van de eerste lijst. We gaan o.a. naar Göteborg en een stukje daarboven; voor ons bekend gebied. Morgen ook weer een bibliotheek of Ikea zoeken om de website te uploaden.

   

Donderdag. Het begint weer steeds warmer te worden. We halen weer de 30 graden. Maar gisteravond hadden we een goede avond. Er liep een jong hertje langs, we hadden een mooie ondergaande zon en perfect internet zodat we niet naar bieb of Ikea hoeven. We gingen daarom vandaag maar naar een winkelcentrum bij Göteborg en de koekjes- fabriekswinkel in Kungälv. In deze laatste plaats stopten we al aan het begin van de middag. Een ons bekende plaats. Maar we hebben vandaag wel 4 camperstops bekeken. En in het winkelcentrum boodschappen gedaan en ijsjes gekocht; een dropijsje en een ananasijsje. Eigenlijk een ontspanningsdag.

 

Vrijdag 1 juli 2022. Het wordt weer steeds warmer. Om half 7, tijdens de ochtendwandeling was het al 25 graden. Vandaag deden we de laatste 2 camperplaatsen van de eerste lijst van 44 en de eerste twee van de tweede lijst van 29. Na Marstrand, gelegen op twee eilandjes, gaan we het binnenland in; naar Trollhättan. De eerste stop, vlak bij de sluizencomplexen is al bijna vol als we daar aankomen om half twee. Dus blijven we hier. Goeie plek, compleet met stroom, water en loos-mogelijkheden. Geen tv want gelukkig flink wat bomen. We lopen in een half uurtje naar de tweede camperplaats en maken daar foto’s en een praatje met mensen de ons herkennen als van Facile Media. We zijn ook overal bekend. Terugwandelen langs de 3 sluizencomplexen waarvan de eerste in 1800 klaar was. Maar vergeleken bij wat er nu door moet, veel te klein. Aan het begin van de avond ging er een flink schip door, paste maar net. De schepen gaan hier van Göteborg naar Stockholm door de Göta-älv; een complex van rivier, meren en kanalen. Met dus enkele sluizen met een verval van tientallen meters in meerdere fasen.