Nederlandse camperplaatsen.

We hadden nogal wat plannen voor het voorjaar 2023. Maar het liep allemaal anders. Zie Balkanreis.
Van Facile Media hebben we een mooie lijst van camperplaatsen in de provincies Friesland, Groningen en Drente. Vooraf gaan we nog wat (familie) bezoekjes afleggen.
Op zondag 4 juni was het feestje "10-75-85" van Loes en Hans (vrienden die ook in Elsendorp woonden) in Sint Pancras. Een dag vooraf er naartoe, overnachten in Oosthuizens camperplaats. Het zeer gezellig feest met een samba-muziek workshop. Na afloop weer naar Oosthuizen.

  We gaan  vandaag, binnendoor natuurlijk, naar de camperplaats Schiedam. Jammer alleen dat een brug smal is waardoor ik het zonnescherm en rechter zijspiegel van de camper afrij. Lag meer aan mij dan aan die brug. Inmiddels nieuwe spiegels besteld en het scherm zet ik zelf wel terug. In Schiedam een wandeling gemaakt en gegeten bij Azra; lekkere Turkse pizza en broodje döner. Morgen de koffie afleveren bij Ria en John en de limonadesiroop bij Remco en dan een paar dagen Elsendorp vanaf 6 juni.

    
In Elsendorp de beperkte schade repareren en voorlopig de gaten van de luifel dichtmaken. Na de vakantie hangen we de luifel wel weer op. De tuin wat onderhoud geven, wat sociale verplichtingen, dansen en een feestje. Dan de verjaardag van Niels, onze overburen en dan op reis. Eerst Schijndel, klauwtjes voor de luifel en deurvanger kopen. Daarna Schiedam.  Daar ook nog even brood halen want dat zijn we vergeten. Dan zondag 11 juni de verjaardag van Kyra die morgen 12 wordt en Isa die afgelopen week 7 is geworden. Morgen moeten we naar Obelink want de huishoudaccu's zijn op sterven na dood. Daarna gaan we dan de camperplaatsen controleren in Friesland.

Maandag 12 juni. Na het ontbijt, als aanvulling op het Turks brood van gisteren, nog even een halfje volkoren gehaald. Dan richting Winterswijk. Snelwegen vermijden natuurlijk. Dus een mooie route. In De Bilt koffie gedronken en bij Obelink eerst de accu's gehaald en verwisseld en toen daar ook koffie gedronken. Het was inmiddels bijna 5 uur; het verwisselen kostte zo'n anderhalf uur. In Bredevoort een leuke camperplek gevonden waar we nog een flinke tijd buiten hebben gezeten en een praatje hebben gemaakt (Engels) met onze Finse buren. Lekker veel schaduw want het is erg heet. Maar door de bomenschaduw geen televisie. Maar het is toch al 10 uur als we opruimen en naar binnen gaan.

Dinsdag rijden we naar Friesland. Onderweg koffie in Ruurlo. Minder lekker dan Den Bilt. Zwolle was moeilijk door te komen. Er was een ongeluk gebeurt op de snelweg, dus die stond vast. Maar daardoor ook het verkeer in de stad. Vlak voor Friesland moeten we in Bant de eerste controle doen. We nemen dan ook de orchideeënhoeve in Luttelgeest nog mee. De volgende plaats is opgeheven en daarna één die geen camperplaats maar camping is. We gaan terug naar Bant en overnachten daar. Een wandeling naar het dorp waar niets is te beleven en dan eten maken en het programma met tv.
Woensdag was weer een warme dag. Coby werd wakker gemaakt door een tractor die naast ons stond om water in te nemen uit de Lemstervaart.
Na ontbijt, tandenpoetsen enz. gaan we op pad. Vandaag  controleerden we er 4. De tweede was bij de passantenhaven van Balk. Ook bij Koudum was een plek. Maar ook een plek om een lekker broodje te eten.  Het mooiste plekje vandaag was Balk. Dus om een uur of drie waren we daar terug. In de zon en in de schaduw zitten lezen, een wandelingetje door het dorp en dan avondeten, administratie, verslag maken en tv kijken.
 
Donderdag weer een aantal camperplaatsen bekeken. Veel bij jachthavens. Hadden we vorig jaar in Zweden ook al. Wat is dat toch met die jachthavens die wat willen bijverdienen aan camperaars. In Sneek nog wat boodschappen gedaan: drabbelkoeken, sukerbolle en dumkes. Bij de dumkesbakker De Korenbloem ook een broodje gegeten. Ook nog door het stadje gewandeld en (weer) een foto gemaakt bij de waterpoort, het symbool van deze gezellige stad. Om de plekken te bezoeken werden we geconfronteerd met al het water in deze provincie. Veel aquaducten maar ook regelmatig een veerpontje. Uiteindelijk besloten we te overnachten in IJlst naast de fierljep-baan. In de hoop dat er getraind zou worden vanavond. En dat gaat straks ook gebeuren. Daarom al voor het eten dit verslag gemaakt.

Vrijdag 16 juni hebben we een rustdag. Gisteravond van 7 uur tot 9 uur zitten kijken naar - en meeleven met het fierljeppen. Eigenlijk is dit veel spannender dan voetbal. Krijgen ze de stok ver genoeg om niet terug te vallen en klimmen ze hoog genoeg om een flinke afstand te maken. Meestal lukte het wel. Soms moesten de jongens en meisjes loslaten en werden nogal nat. Maar regelmatig ging het goed. Soms zeer goed en werd een afstand van bijna 20 meter gehaald. Zaterdag zijn er kampioenschappen. Zonder ons want wij hebben vanmiddag besloten een paar dagen niet te werken; we hebben een plekje gereserveerd op naturistencamping Buorkerij in Dedgum, dicht bij Bolsward. Dus vanmorgen na het gebruikelijke ochtendgebeuren reden we naar Bolsward om bij bakkerij Posthuma een kop koffie met wat lekkers te drinken. Daarna naar Exmorra om bij glasblazerij Quakeltje rond te kijken en wat te kopen. En daar de route "kunst in de tuin" te lopen. Daarna naar Allingawier, het museumdorp voor koffie nr. 2 en een rondje door de museumboerderij en o.a. een oude schilderswerkplaats met geschilderd marmer en dure houtsoorten op goedkoop hout. Wat een vaklui. Helaas waren er geen vrijwilligers meer in de smidse. Nog even boodschappen doen in Makkum en dan naar Dedgum. Een mooi plekje gekregen en vanaf drie uur niet veel meer gedaan dan zitten lezen en af en toe een dutje. Er staan niet veel bomen maar net één voor de schotelantenne. Dus geen televisie na het eten.
 
Zaterdag was ik vroeg op en ben daarom een stukje gaan fietsen. Naar de kerktoren die we vanaf de camping zagen. Dat bleek Blauwhuis te zijn. Maar de bakker Popma was om kwart over 7 nog niet open. Nog een stukje omgefietst en om 8 uur weer thuis. Thee en koffie gezet en Coby wakker gemaakt voor het ontbijt buiten in het zonnetje. Lekkere douche in het sanitairblok en koffie in de bar met wifi dus de website uploaden. Nog even het dakluik schoonmaken want vogels hadden dat luik gebruikt als toilet. Een uurtje na de lunch samen op de fiets naar Blauwhuis want daar was een soort jaarmarkt(je). Langs de kraampjes gelopen en langs oude brommers en tractoren en een drankje op het terras. Toen weer terug. Nog even lezen en dan met een dertigtal andere gasten naar het gevarieerd buffet. Goed verzorgd en lekker. En gezellig. Even voor 10 uur waren we weer terug. Verslag maken en lezen en dan naar bed. Het was weer een mooie, warme dag.

Zondag 18 juni ben ik weer gaan fietsen. Via Parrega een smal fietspad naar Blauwhuis. Een mooie tocht. Om 10 over 8 was ik terug. Thee en koffie maken en eitjes koken voor het ontbijt. Het was vandaag warm en benauwd, alsof er onweer komt. De zwaluwen vlogen vanmorgen laag, ook een indicatie van regen. Naar verwachting gaat het vannacht regenen. Ben benieuwd. Na ontbijt en douche weer koffie gaan drinken in de bar en ook de website uploaden. Daarna niet veel meer gedaan dankzij het drukkend weer. Voornamelijk lezen. Maar morgen gaan we weer aan het werk; camperplaatsen bekijken. De watervoorraad aangevuld en Coby's fiets op het fietsenrek gezet is eigenlijk de enige activiteit geweest vandaag. Pasta met groenten en tonijn gemaakt, weer lezen en verslag maken.
 
Maandag was het wat minder warm. In de ochtend. En vroeg in de ochtend ook aardig wat wind, kracht 6 á 7. Maar toch lekker gaan fietsen. Begonnen met tegenwind van Tjerwerd naar Parrega, dan (half) meewind naar Blauwhuis. Daar 10 minuten wachten tot de bakker om 8 uur openging. Maar die ging niet open. Toen met tegenwind weer naar camping Buorkerij om het ontbijt klaar te maken. Mooie camping trouwens, rustig maar niet té. Best mooi gelegen in het Friese landschap met vriendelijke eigenaren die nog goed koken ook. Na het ontbijt nog douchen, de camper opruimen, betalen en dan op pad. Eerst naar het "onderstebovenhuis" bij Hindeloopen. Dan naar Terherne, de eerste controleplaats voor vandaag. Daarna nog 4 waarna we op de laatste, in Earnewald, blijven staan. Het is inmiddels even over 4 dus tijd voor een koffie in de plaatselijke supermarkt met gezellige koffie- en broodjeshoek. Nog even buiten zitten en dan eten maken (en opeten): roergebakken spitskool met spekjes en gebakken aardappel. Dessert: vanillevla met gemengd fruit. Vandaag wel televisie maar ook afwassen en verslag maken en camperplaatsen-administratie bijwerken. Deze avond ook wat regen; niet heel bijzonder veel. In tegenstelling met veel gebieden in Nederland waar sprake was van overstromingen.
 
Dinsdag hebben we weer een aantal camperplaatsen bekeken. Voor de jachthaven in Oudega moesten we een flink eind omrijden. En die camperplaats gaat volgend jaar verhuizen naar de overkant van een stroompje. Een andere is opgeheven en de laatste, waar we van plan waren te overnachten, was groot, schaduwloos en ongezellig dus gingen we terug naar Earnewald. Een betere plek. Misschien dat het morgen lukt om een stuk te gaan varen, vandaag lukte dat niet.
 
Woensdag blijven we nog een dag in Earnewald. Na mijn ochtendwandeling en ontbijt gaan we de was doen en koffie drinken. Dan de was in de droger en kaartjes bestellen voor een vaartocht vanmiddag. De was wegvouwen, een boterham eten en een half uur wandelen naar de rondvaartboot. Naast ons twee leuke dames dus leuk gezelschap bij een mooie vaartocht door plassen, vaarten en meren. Na twee uur door dit bijzondere veenafgravingsgebied nog even naar een galerie van glaswerk en timmermanswerk. Glasfusen, dus niet erg bijzonder voor ons maar de tafels van een verticale plak uit een boom is wel erg mooi. Een half uur teruglopen met onderweg een ijsje. Bij de camper in de schaduw zitten lezen en nog even gaan kijken naar een les suppen. Daarna de normale avondactiviteiten.

Donderdag, 22 juni 2023. Eerst een ochtendwandeling van 7 tot 8. Ontbijt klaarmaken, Coby wekken en ontbijten. Douchen en de camper van de blokken rijden. Water bijvullen en chemisch toilet leeggooien. En dan op pad. Camperplaatsen controleren. Meestal een viertal op een dag. Maar vandaag niet. Na controle 1 eerst koffie met oranjekoek en een wandelingetje in Dokkum. Dan de volgende controle. Maar toen we daar weggingen zag ik wat vreemds aan de  linker voorband: de stalen bescherming. Rechts was niet veel beter. Blijkbaar was de wagen niet uitgelijnd. De bandengarage Euromaster in Dokkum vroeg, toen hij de schade zag, of de stuurkogel was vervangen. En dat is zo. Blijkbaar nagelaten uit te lijnen. Kost me twee nieuwe voorbanden terwijl er één (rechts voor) juist een jaar geleden was vernieuwd toen we in Engeland een klapband hadden. De monteur zei dat hoogstwaarschijnlijk de nieuwe banden morgenmiddag zullen arriveren. Dus naar de camperplaats bij het centrum van Dokkum. Daar uitgerust, boodschappen gedaan en een klein beetje gewandeld. Het avondeten, op verzoek: frites uit de airfrayer met hulp van de nieuwe omvormer 12V -> 230V, kippedijfilets en coleslaw. Wel televisie vanavond.

Vrijdag werden we wakker met de hoop dat vandaag de nieuwe banden zouden komen. Het is nog geen middag dus de stad Dokkum in om koffie te scoren en te wandelen. Naar o.a. het beeld van Bonifacius die 754 is vermoord. Rond het middaguur weer terug op de camperplaats, een broodje eten en dan: het telefoontje; de banden zijn er en we worden om 2 uur verwacht. In 3 kwartier zaten de nieuwe banden er onder én waren de wielen uitgelijnd. Kostte een flinke bom duiten, benieuwd hoe de garage in Elsendorp gaat reageren. Maar nu verder om camperplaatsen te controleren. De eerste was een leuke, de volgende twee aanzienlijk minder. Dus weer terug naar de eerste in Oostrum. Lekker een poosje buiten zitten aan het Dokkumer Grootdiep. Naast een camping / vakantiepark met restaurant Het Paviljoen. Daar gaan we dus eten. Blijkt een tapas restaurant. We krijgen een brood met smeersels als voorafje. Maar voorgerechten bestellen we niet. Wel 4 hoofdgerechten. Bijzonder lekker; kippedij-saté, diamanthaas, visvarieteit en coq-au-vin. Een prachtig gevarieerd dessert met cheesecake, ijs en vers fruit. Nog een thee en espresso achteraf en dan terug naar de camper.
   
Zaterdag weer verder. Nog even een foto vanuit onze eettafel van een passerende zeilboot, varend op de motor, vlak bij een brug. Een drietal camperplaatsen bezocht en toen naar Paesens-Moddergat. Daar als lunch een tosti en poffertjes (wie had wat?) en naar Museum 't Fiskershuske; een klein openluchtmuseum over de visvangst in de Waddenzee en de ramp in 1883 waarbij heel veel vissersvrouwen weduwe werden. Er vlakbij is een leuke camperplaats waar we blijven, ook al is het nog geen drie uur. Wat zitten lezen, een dutje gedaan en gewandeld.
   
Zondag 25 juni. Ochtendwandeling door het dorp, ontbijt, Coby neemt nog afscheid van de schapen en dan naar Lauwersoog, de laatste twee camperplaatsen controleren. Van de laatste klopten de coördinaten van geen kant maar we vinden de plaats natuurlijk wel. Het is vandaag boven de dertig graden. Er staat nog wat op ons lijstje in Drenthe. Dus gaan we vandaag wat verder naar het zuiden. Naar Groningen. Naar het museum. Mooi en een aangename temperatuur. Over 5 dagen begint de tentoonstelling over The Rolling Stones. Dus nu is het museum maar voor de helft te bezoeken. Ook mooi.  De camperplaats van Groningen is groot en gratis. En zonnig. Maar de camper geeft wat schaduw. Dus is het aangenaam vertoeven. We maken zo hier en daar een praatje, maken eten waarvan de alleenstaande leuke buurvrouw mee-eet. Er was toch teveel. Nog een wandeling en weer buiten zitten. Want om 10 uur is het nog 30 graden. Binnen en buiten. Maar uiteindelijk wordt het aangenamer. Om half twaalf is het al gezakt naar 29 binnen en 25 graden buiten. Dus nog even wachten voordat we te bed gaan.
   
Maandag. Vanmorgen vroeg een paar druppels regen. En vandaag ca. 10 gr. minder heet. Heerlijk. En een aardige wind.  Een mooie dag dus. Die voor ons begon bij Anke en Michel in Gieten. Een gezellig weerzien met de oud-collega en haar partner. Na de lunch nog even boodschappen doen en dan naar naturistencamping De Groenlanden in Annen. We kregen een leuke plek en maakten kort een praatje met de buren. Een korte wandeling over het terrein en verder lekker zitten. Na het avondeten verslag maken en tv kijken.

Dinsdag was weer niet zo'n erg warme dag; zon afgewisseld met wolken. 's-Morgens vroeg eerst lekker in de omgeving gefietst en na het ontbijt nog zijlampjes verwisseld op de camper. 's-Middags op de fiets naar Annen, naar de markt voor inkopen en koffie drinken. En weer terug, via een omweg. Op de gewone, niet elektrische fiets. Het lukte Coby toch om 10 kilometer af te leggen. Bij de poort van de camping bekenden (Eelke en Rudy) tegengekomen die we ook regelmatig zagen op Aimée Porcher. Na het avondeten kwamen ze bij ons op de koffie en hebben gezellig zitten praten.
  
Woensdag was een beetje regenachtig. Vroeg nog niet dus ik kon nog droog fietsen. Naar Zuidlaren, naar Berend Botje. Vlak bij een poffertjes-salon. Op de terugweg in Annen nog brood gehaald en koffie gedronken. Maar om half 9 stond het ontbijt voor Coby klaar. En begon het te regenen. Niet hard, maar toch. Pas aan het begin van de middag was het droog en gingen we, op de fiets, naar de poffertjes in Zuidlaren. Ze waren lekker. Toch fietste Coby vandaag bijna 16 kilometers. Weer thuis rusten, Coby's fiets op de drager en lezen. Na het avondeten op bezoek gegaan bij Eelke en Rudy. Morgen gaan we weer op pad.

Donderdag 29 juni begon ik met een fietstocht van 17 km, gisteren van Eelke gekregen. Maar ik miste een wegwijzer waardoor het tochtje van 26 km werd. Maar voor half 9 was ik terug op camping De Groenlanden, het ontbijt was maar 10 minuten later. Douchen, water innemen, toilet legen, betalen en op weg naar Heerenveen. Binnendoor natuurlijk waardoor we in Zeijen kwamen voor de koffie. In Heerenveen de lekkerste oranjekoek van Nederland gehaald bij bakker Boonstra. Een wandeling door de stad en weer verder naar Meppel, naar bakker Amoureus voor de lekkerste mergpijpjes. En, inmiddels over drie, een overnachtingsplek uitkiezen bij de jachthaven in Meppel. Een wandeling en een kop koffie in het stadscentrum. Eten, verslag maken en tv kijken.

Vrijdag gingen we na het ontbijt richting Doesburg want de Doesburgse mosterd is de enige mosterd waar je lekkere mosterdsoep mee kunt maken. Maar onderweg kwamen we langs Hattum. Daar ook maar even naartoe. Naar het bakkers museum waar ook een bakker aan het werk was te zien. Hij maakte allerlei verschillende broodjes. Soms met een kind uit het publiek. Hij maakte er een echte show van. Daarna naar Doesburg; rondgelopen door het kleine museum en mosterd gekocht. Bij de buurman mosterdsoep gegeten en een wandelingetje door het stadje gemaakt. Bij de plaatselijke "oude" fotograaf een nieuwe cameralensdop gevraagd en gekregen. Gratis. Natuurlijk ook een poosje staan praten. Nog een ijsje want het is weer lekker warm en dan richting Utrecht want morgen worden we in Houten verwacht. Tanken want morgen wordt de brandstof veel duurder en de tank is voor 4/5e leeg. De camperplaats in Wageningen heeft nog plaats. We staan weer eens bij een haventje. Nog wat kleine hapjes gegeten, een dutje gedaan en geen tv gekeken; bomen.
   
Zaterdag 1 juli 2023 reden we na het ontbijt, natuurlijk binnendoor, naar Houten, naar Nico en Margot. Na de koffie en een gezellige lunch gingen we weer verder. Naar Schiedam, de camperplaats aan het Doeleplein. We gingen eten bij Azra en daarna verslag maken, lezen en tv kijken.
Zondag zijn we naar Hoogvliet gegaan. Sterre en Kyra, die beide op pianoles zitten, zouden, tezamen met de andere leerlingen, een "concert" geven. En daar wilden we bij zijn natuurlijk. Ruim op tijd waren we bij Sylvester, Marjolein en de twee dames. Na koffie en lunch naar de school waar zou worden gespeeld van 1 tot 3. Maar dat lukte niet helemaal, het werd kwart voor 4. Het was leuk om al die kinderen en volwassenen te horen en zien spelen. Maar het leukst waren natuurlijk onze twee kleindochters. Jan en Marijke, de ouders van Marjolein, waren er ook. Was leuk om hen ook weer te zien. Na het concert nog met z'n allen naar het pannekoeken-restaurant in Barendrecht. Daar hebben we goed  en gezellig gegeten waarna een ieder weer huiswaarts trok. Ook wij. Aan het begin van de avond waren we weer thuis. Voorlopig blijven we in Elsendorp; het hoogseizoen gaat beginnen. We hebben veel gezien en meegemaakt. Maar het is fijn om weer thuis te zijn.
We reden deze trip 1850 km.