NKC Balkanreis deel 4.

Het gedeelte van onze reis met de Nederlandse Kampeerauto Club is afgesloten. Wij gaan nu samen verder. Het is de bedoeling om via Bulgarije, RoemeniŽ en Hongarije weer huiswaarts te gaan. Misschien gaan we nog even langs bij Aimee Porcher maar dat zien we dan wel weer.

Vrijdag 21 juni 2024; de langste dag van dit jaar. Eigenlijk begon iedereen vroeg vandaag. De eerste vertrokken al om iets over 7. Willen zeker vroeg weer thuis zijn. Maar wij hebben nog vakantie. Door de geluiden stond zelfs Coby vroeg op vandaag; half 8. Diversen uitgezwaaid en ontbeten. De camper verder klaargezet voor vertrek maar eerst nog even waterschoentjes kopen. Makkelijk voor in IndonesiŽ. En Elsendorp. Daarna vertrokken. Dit keer gewoon over snelwegen en tolwegen richting Bulgarije. Maar ook over het opgebroken deel waar we op de heenweg vastzaten, afgesloten van 2 tot 5. Maar we waren er wat voor twee uur, dus door. Het duurde een poos voordat we in ServiŽ, in Raska een plek vonden waar we kunnen ovenachten; de dichts bij zijnde camping is nog twee uur verder weg en het is al zes uur geweest. We moesten nog even plaats maken voor het keren van een bus, maar nu gaat het goed. We hebben de ventilator erbij gehaald want het is om 9 uur nog 32 graden in de wagen.

Zaterdag reizen we verder naar Bulgarije. Onderweg, na een flink heftige bergweg, drinken we koffie in Raska. Coby neemt ook het stuur een poosje over en beland uiteindelijk op de snelweg / tolweg. Na een drie kwartier wachten bij de grens mogen we het land in. Het groen in dit land lijkt verdacht veel op het groen in de andere Balkanlanden. Al snel hadden we een camperplaats naast het Centrum van Sofia met de metro en de Lidl vlakbij. Boodschappen gedaan en wat van het vlees van eergisteren gegeten met aardappel en kool.

Zondag gingen we een dagje Sofia in. Met de metro, op 5 minuten lopen, de stad in. We hadden al gezien dat de stad niet veel bijzonders heeft. Maar als je er toch bent . . . Dus met de tram wat rondgereden en een winkelcentrum ingegaan. Daar wel lekker gegeten (gefrituurde sardientjes en gepaneerde kip) en verder door dat grote centrum rondgelopen. Toen weer met de tram rondgereden maar niets bijzonders te zien. Wel was het weer erg warm (35 graden) dus raak je weer snel wat vermoeid. Tegen 5 uur weer naar de camping gegaan waar het wat drukker was geworden. Zitten praten, kijken naar spelende kinderen en een dutje gedaan. In de wagen weer tv gekeken en verslag gemaakt.

Maandag 24 juni vertrekken we naar RoemeniŽ. Weinig camperplaatsen onderweg en bovendien, die er is, is heel erg zonning. Onderweg nog wel koffie gedronken en een gegrilde kip gekocht als lunch. We rijden naar de grens, een rivier (Donau). Maar ook hier geen campings of camperplaatsen te vinden. Bovendien lastig om een tolvignet te kopen. Gelukt na te zijn geregistreerd. Maar het was echt de eerst na de ferry. Toen nog de Roemeense Lei zien te vinden. Alleen maar ATM machines, dus duur. We besluiten, na overleg met een bewaker, om op het terrein van Kaufland  in Craiova te overnachten. Maar het was wel erg warm. Om 12 uur ’s-nachts was het nog 30 graden. Dus voordat we sliepen . . . .
 

Dinsdag is weer een reisdag. Maar hij werd wat lang. Eerst het stuk naar het klooster van Curtea de Arges. Mooi gebouw, maar weer een klooster. Hoe komen ze toch aan al dat goud om het te bekleden? Dan verder naar een startpunt van de RoemeniŽ-reis vlak voor de Transfagarase route. Daar waren we om 1 uur al en het was warm. Dus verder maar. Een goede 110 km maar door een beroemd gebied met een nog beroemdere weg. Dus heel veel haarspeldbochten, prachtige natuur en beren. Echte levende wilde dieren. We zagen er 4 waarvan ťťn met drie kleintjes. Onderweg ook verkoopkraampjes waar ze o.a. langos en pannenkoekjes serveren. Raak dus. Pittige langos met veel knoflook, zure room en kaas en flensje met suiker (wie at wat?). Dan weer verder omlaag; de kraampjes waren op 2050 meter hoogte en we zagen dus regelmatig sneeuw. Weer met veel haarspeldbochten en mooie vergezichten die soms werden verstopt door mistflarden. Zo rond half 5 waren we op de camping in Carta. Ook een camping vaak gebruikt door de NKC. Met Nederlandse eigenaren. Lekker uitgerust en pasta gemaakt. Geen tv, er staan bomen.
 
Woensdag 26 juni hadden we een rustdag. Dat hebben we ook voornamelijk gedaan. Eerst ’s morgens een broodje gehaald. Na het ontbijt de was weggebracht en even later opgehaald en gehangen. Bleek dat de zak chips is ontploft toen we gisteren hoog in de bergen zaten. Coby weer wat te doen naaste het verschonen van het bed. In de middag een klein wandelingetje in het dorp en verder gezeten, dutjes gedaan en een beetje met anderen gepraat.

Donderdag weer een reisdag. We reden vandaag naar Aurel Vlaicu, onderweg naar Hongarije. Onderweg koffie gedronken en boodschappen gedaan. Maar niet zo veel want we willen vanavond uit eten in het authentieke dorp. Eenmaal in Aurel Vlaicu blijkt er helemaal geen restaurant te zijn. Ja, zo'n 10 km verderop. Dus dat wordt weer een salade met een paar plakken vlees van het etentje in Montenegro. Intussen probeer ik het zwembad op de camping waar ook 4 volwassenen en 2 kinderen zijn. Eťn daarvan spreek ca. 10 woorden Engels maar er wordt wel gezellig een biertje gedronken. Tussendoor valt zo nu en dan een klein buitje en blijft de temperatuur steken rond de 30 graden.
   
Vrijdag 28 juni reisden we naar Hongarije. Even nog wat boodschappen en koffie onderweg. De laatste Roemeense Lei uitgeven aan brandstof en dan in Arad een uitgebreide lunch (soep met koeienmaag, aardappelpuree met varkensstoof en koolsalade  &  kippensoep met gefrituurde kip en frites met koolsla). Nog een stukje naar de grens met 5 kwartier wachttijd om RoemeniŽ te verlaten. Dan Hongarije weer in. Klinkt als vanouds, dit vonden we altijd al een prettig land. Om half 5 vonden we een plek op een camping in Maků waar we een schaduwplek vonden en was de temperatuur toch nog 34 graden. Dus rustig aan doen, een klein wandelingetje en wat zitten rusten. Nog een eitje gebakken als avondeten en dan het gebruikelijke avondprogramma.

Zaterdag was een reisdag in Hongarije naar het Balatonmeer. Onderweg diesel getankt en Hongaarse forinten gehaald: 50.000 forint is € 153,--. En natuurlijk boodschappen gedaan. Met dit weer drinken we veel meer dan gebruikelijk is. Natuurlijk koffie gedronken en om de beurt gereden. Ook nog en fietsrace tegengekomen waar we even voor moesten wachten. Maar we staan wel vooraan. Tegen half vijf waren we op de camping; een naturistencamping. Maar geen rustige. Er is juist een sauna-beurs dus er zijn nog twee plekjes vrij. En een volle camping geeft wel wat meer geluid. Zeker als het niet de bedoeling is dat je buren jouw muziek NIET horen. Hopelijk is het morgen rustiger; dan gaan veel weekendgasten en saunabeurs bezoekers weer weg. En tot overmaat van ramp staan er weer bomen in de weg; dus geen tv. En ook wat wifi-internetproblemen.

Zondag 30 juni hebben we de camper gedraaid en een stukje verplaatst zodat we wel tv ontvangst hebben. We zijn een wandeling gaan maken om een omslagdoek te kopen voor Coby en broodjes voor morgen. En als lunch weer langos en pannenkoekje. De langos was erg groot en het pannenkoekje erg klein. Mooie combinatie. Ook nog even naar de kapper en dan weer naar de camper. Bij de receptie gemeld dat we op dezelfde plek blijven ťn morgen vertrekken. Onze overburen waren een pan eten aan het maken dus even kijken. Bleek een Hongaarse uitvoering van ratatouille te zijn. Om op temperatuur te komen zijn we het Balatonmeer ingegaan; lekker koel maar niet koud. Bij de camper zitten lezen en dutten en om half 7 naar het naastgelegen restaurant Etterem Margareta, waar we een soort goulash (gulyas) aten en een visgerecht. Wat Nederlanders eten als gulyas is eigenlijk een dikke soep ”gulyasleves”. Goed gegeten. Ook daar de website bijgewerkt. Op de camping lukte het niet, onvoldoende signaal. Bij terugkomst nog een portie ratatouille gekregen. Goed voor morgen. Nog wat rondgewandeld, nog wat foto’s gemaakt en tv gaan kijken.