Effeweg naar Berlijn, 9 – 13 oktober 2023.

Op maandagmorgen gingen we om kwart voor 7 richting Zeeland. Een paar maanden geleden hebben we een 5-daagse busreis naar Berlijn geboekt. Op zondag, gisteren dus, de koffertjes gepakt en vanmorgen de laatste spullen in de koffers. Ontbijten en dan op weg. In Zeeland moesten we nog een poos wachten op de bus en daarna in de bus tot we om half 9 vertrokken. Na goed 2½ uur de eerste sanitair- en koffiestop. Toen van 2 tot 3 uur zo’n stop op de voormalige grens tussen West- en Oost Duitsland met nog wat herinneringen (wachthuisjes, lichtmasten etc.) aan die gekke periode. Even over half zes waren we in ons hotel in een voorstand van Berlijn, Lindenberg. Een mooie kamer. Koffersuitpakken, even bijkomen en dan om 7 uur de avondmaaltijd; bospaddestoelensoep, gehakt in een rode paprika met gekookte aardappels en gemengde groente en een ijscoupje na. Nog een koffie / thee na en verder napraten met onze tafelgenoten uit Boxmeer. Om half 10 weer terug op de kamer, lezen en verslag maken. Niet te laat naar bed want morgen om half 8 ontbijt om de drukke, volle, lange dag door te komen.
 
Dinsdag om half 8 ontbijt en om kwart voor 9 vertrek naar het oostelijk deel van Berlijn. Op de Alexanderplatz kwam gids Gerrit onze chauffeur Harrie assisteren. Ook hij vertelde op een juiste manier om da aandacht van allen vast te houden. Bijvoorbeeld de geschiedenis van De Muur. We bezochten ook het museum daarover. We gingen nog even naar Checkpoint Charly. En naar het monument voor de vermoorde Joden. Intussen vertelde de gids in de bus allerlei wetenswaardigheden over de stad. We bezochten de nieuwe synagoge en de Joodse wijk waar we ook een drankje aangeboden kregen. We zagen de plek van het verdwenen huis met de gegevens van de toenmalige bewoners. En het monument voor de overlevenden van de concentratiekampen. We hadden even vrij en gingen naar de televisietoren. Maar om nou zo’n 80 euro uit te geven om daar een kopje koffie te drinken vonden we te gortig. Even verderop voor iets meer dan 10% van dat bedrag voor consumpties was wel acceptabel. Daarna de avondmaaltijd, best goed maar zeer lawaaiig (85-90 dB). Daarna een stukje van het Festival of Light op o.a. de Brandenburger Tor en een bezoek aan het Sony-Centrum en dan weer naar huis. Om even over tien waren we weer op onze kamer. Nog even het verslag en dan naar bed.

Woensdag ook weer om kwart voor 9 vertrek om weer verder door Berlijn te toeren. Naar de “overwinningszuil” en naar slot Charlottenburg. Dan naar het terrein van de Olympische spelen 1936. Een broodje halen op Bahnhof Zoo en dan de rondvaartboot over de Spree. Nog lopen van de Bahnhof naar de Gedächtniskirche en een winkelcentrum. Nog wat drinken en dan weer de bus in. Verder door de stad naar een paar wijken, o.a. Kreuzberg en nog wat meer resten van Hitler’s grootheidswaanzin en het gedenkteken voor de gevallen sovjet-soldaten. Nog een maalrijd vlak bij Checkpoint Charly en dan naar huis. Nog even de excursies betalen en een drankje en dan verslag maken om inmiddels 11 uur.

Donderdag gingen we na het ontbijt een kwartiertje eerder weg om naar Potsdam te gaan. Maar eerst bij de Alexanderplatz nog gids Gerrit ophalen. Onderweg langs bezienswaardigheden met uitleg van Gerrit, soms over een inmiddels bekende route. In Potsdam, door het stadje, naar de kastelen en tuinen van Sans Souci van Frederik de Grote (ca.1700-1770). Mooi, groot en indrukwekkend. In Potsdam lunchen en winkelen en wandelen. Dan naar centrum Berlijn om een bezoek te brengen aan KaDeWe (warenhuis). Een soort Bijenkort maar dan in het echt groot. Daar koffie gedronken met een gebakje. Dan naar de anderhalve kilometer restant van De Muur wat inmiddels de East Side Gallery. Weer naar ons hotel terug waar de maaltijd tegen half 8 werd geserveerd. Aardappel-broccoli-soep, kippenpoot met risotto en rijstebrij. Om 9 uur waren we boven om het verslag te maken en de koffers in te pakken; morgen gaan we om half 8 al rijden naar Holland.

  
Vrijdag ging om half zes de wekker. Douchen en de koffers verder inpakken. Nog geen uur later zaten we aan het ontbijt en voor half acht reden we. Ook dit keer reed Harry ons weer veilig naar de bestemming en vertelde onderweg wat bijzonderheden en aardigheden. Onderweg zagen we een aantal flinke files maar zelf hadden we geluk; één kleintje maar. Natuurlijk een paar stops, zowel sanitair als qua rijtijdenbesluit noodzakelijk. Tegen half zes waren we weer in Zeeland waar we een goed verzorgde buffet-maaltijd kregen. Het was daarna tijd om afscheid te nemen van onze reisgenoten en naar huis te rijden. Deze trip naar Berlijn was zeker de moeite waard.