GEEN Balkanreis 7 mei - 20 juli 2023

Op 1 oktober 2022 boekten we de NKC-reis naar de Balkan van 37 dagen. We besloten om naar het verzamelpunt in Oostenrijk te gaan via Zwitserland. Dan kunnen we op de camper ook dat land invullen. Terug zouden we dan gaan via Roemenië en Hongarije. In de loop der tijd zelf al flink wat informatie verzameld over de te bezoeken landen dus aardig wat voorpret.
Maar toen . . . .

Op 27 maart 2023 kregen we bericht dat de reis is geannuleerd wegens ernstige ziekte van de reisbegeleiders. Wat nu? Coby belde naar Hannah en Hidde, hebben die zin om ook deze reis te gaan maken, maar dan zonder NKC-begeleiding? Zelf hebben we besloten om de reis wel te gaan maken en hebben de NKC gevraagd om het reisboek op te sturen. Hannah en Hidde kunnen helaas niet. Ook wegens gezondheids-problemen. Maar, zeggen ze, als de NKC het reisboek niet verstrekt kunnen zij er waarschijnlijk wel voor zorgen.
Maar een paar dagen later kregen we het boek digitaal opgestuurd. Dus kunnen we op 7 mei de reis toch gaan maken. Alhoewel . . . . .
Mijn hart doet af en toe raar, stopt een poosje of slaat op hol. Onlangs 1 dag een Holter gehad; geen probleem vastgesteld. Alleen, direct na het inleveren sloeg ‘ie weer op hol. Door tussenkomst van de huisarts Lotte krijg ik op 1 mei weer een Holter en de uitslag op 15 mei . . . . . Misschien dat Lotte dat kan bespoedigen want Coby ziet het niet zitten om zonder uitsluitsel van de harttest te vertrekken.
Helaas, het lukt niet. We moeten wachten op bericht van het ziekenhuis; de cardioloog. Maar of we nog naar de Balkan gaan is twijfelachtig.
De cardioloog vertelde een paar dagen later dat er niets bijzonders te zien was op het hartfilmpje. Ook niet in de periodes dat ik het benauwd had. Dus geen acties, geen medicijnen. Wat nu?
We hadden al besloten de Balkanreis niet te maken. Toen we in januari in Zwitserland waren, heb ik  bijna niet gehoest terwijl dat zeer gebruikelijk is. Misschien toch de fijnstof in de lucht?  Dus we gaan naar Zwitserland om te bemerken of ik het daar ook benauwd zal hebben. Overmorgen, 17 mei, gaan we vertrekken. Dus nu de camper reisklaar maken.


  
Zwerfreis vanaf 17 mei
Woensdag 17 mei nog even de laatste dingen in de camper en het waterreservoir vullen met 100 liter. Gisteren hebben we de rest ingeladen, nu alleen nog de koelkast-inhoud overhevelen. Gisteren ook lekker kip-kerrie gegeten bij Edith en Nico. Na de koffie zijn we vandaag vertrokken. Via Duitsland want we hadden wel erg veel lege flessen. In Venlo getankt voor € 1,39 per liter. Verder richting België en Frankrijk. We kwamen door Martelange, Luxemburg. Dus daar ook nog even getankt voor  € 1,39 per liter. Dus niet goedkoper dan Nederland. Het laatste stuk in Frankrijk was het druk, file door ongelukken. Maar om 18.00 uur hadden we een plek op de camperplaats in Longwy. Uitgerust, wandelingetje en eten gemaakt (gegratineerde bloemkool met gekookte aardappels). Televisie gekeken en gelezen. Om 11 uur naar bed.

   

Donderdag heb ik geprobeerd om vers brood te halen maar alle bakkers (3) waren gesloten (Hemelvaartsdag). Dus dan maar knäckebröd uit de voorraad. Een wandeling over de leuke markt waar ook nog wat gekocht is. Nagellak groen, zilver en goud bijvoorbeeld. Dan  nog naar de Netto supermarkt. Die toch niet te zijn in Longwy maar wel 25 km verder is. Daar flink wat boodschappen gedaan zoals blikken oploskoffie, limonadesiroop, broodbeleg en brie. Op de parkeerplaats nog een baguette soldaat gemaakt en dan richting Mulhouse maar wel met “snelwegen vermijden” anders is de route zo saai en we hebben geen haast. Koffie drinken onderweg bleek niet mogelijk, blijkbaar solidair met de bakkers. Een goede 100 km voor Mulhouse hebben we om half vijf een prachtige camperplek bij een zwembad langs de Meurthe. Lekker rustig met veel groen. Wandelen, bakker zoeken voor morgen, en lekker in het zonnetje zitten en lezen. Om een uur of zeven gegeten: gebakken aardappels met spekjes en gemengde salade met van alles en nog wat. Televisie kijken, verslag maken en lezen om de dag af te sluiten.

Vrijdag weer verder, de snelwegen vermijdend. Onderweg nog wat boodschappen en koffie drinken. Om half 5 staan we op een camperplek in Cromary, dicht bij Besançon. Dit is naast een camping waar we morgenochtend vers brood kunnen kopen. We maken nog een wandelingetje en gaan weer de camper in. Lezen, eten maken (pasta met sperzieboonstukjes en tonijn), verslag maken en weer lezen. Geen tv want er staan nogal wat bomen.


Zaterdag 20 mei 2023 begon met het brood halen bij de camping receptie en ook gelijk betalen. Na het ontbijt richting Zwitserland. Maar eerst nog even tanken want in het volgende land is de diesel 25 tot 30 cent per liter duurder. Rond het middaguur konden we in Zwitserland het autobaanvignet kopen en opplakken. Een half uurtje later waren we bij een prachtig punt, het Creux du Van; de verticale rotswanden van 160 meter hoog vormen een natuurlijke boog. Alleen jammer dat het zicht door de mist maar 20 meter was. Maar een paar kilometer verder was de mist opgetrokken dus kwamen we met de zon aan in Bern. We vonden een camperplaats vlak bij de beroemde beren en een aardige bar met lekkere koffie. Na de koffie dus de beren bezoeken en een wandeling naar de beroemde klok. Weer bijkomen in de camper, even lezen en eten maken: gestoofde bloemkool met ui en rode paprika, gemengd met bebotok (zeer scherp gekruid gehakt). Daarna weer koffie / thee gaan drinken in de bar en een avondwandeling maken. Tegen 10 uur tijd voor verslag en lezen. Uploaden van de website lukt niet; we hebben geen internet in Zwitserland gekocht (in de bar is wel wifi). Slaap lekker.


Zondag na het ontbijt met brood van gisteren weer op reis. Onderweg bij een bakker/lunchroom vers brood gekocht en koffie gedronken. Dan naar Saint Ursanne, een mooi, idyllisch oud stadje. Maar eerst nog even naar de kaasboerderij waar ze Tête de Moîne maken. Best lekker maar het moet wel de oude zijn. In St. Ursanne een broodje gegeten van het brood, even eerder gekocht. En natuurlijk een wandeling door het dorp gemaakt. Verder richting Basel maar in de stad was het om drie uur al heel druk, dus we gaan morgenochtend. Nu net over de grens, op de grens van Zwitserland, Frankrijk en Duitsland, een camperplaats gezocht. In Frankrijk koffie gedronken en toen door naar een klein dorpje vlak boven Basel maar in Duitsland, een leuke overnachtingsplek gevonden bij en waterkrachtcentrale, dus langs de rijn. Ook daar gewandeld, gelezen en eten gemaakt. Weer wandelen, een praatje met de Nederlandse buren, koffie, verslag maken en lezen. Geen tv maar wel veel bomen.


Maandag 22 mei 2023. Lekker geslapen. Het brood van gisteren opgebakken. Dan is het lekker. Even het dekbed van winter- naar zomerstand want het was vannacht, net als gisteren overdag, aardig warm. Toen ik opstond was het buiten al 18 graden. Even over half 10 reden we naar Basel. Daar wat door de stad gereden in de hoop langs de Rijn te kunnen rijden; de rijnboulevard. Maar helaas. Een stad is ook niets voor een camper. Dan maar de route vervolgen; naar de watervallen van Schaffhausen. Dat lukte wel. Daar rondgewandeld en naar beneden gelopen. Een rondvaart gedaan en weer naar boven gelopen. Tijdens de rondvaart werden wij niet nat maar een aantal van de opvarenden wel. Maar ook die vonden het leuk, zo vlak langs het neerstortende water varen. Het was de moeite waard. Dan in Duitsland naar een kleine camping bij een zwembad want het toiletreservoir is vol en de watertank leeg. Bovendien is het pas drie uur en het is warm. Dus lekker uitgerust, een praatje gemaakt met de badmeester / campingbeheerder en onze Duitse buren. En lekker even in de zon maar meer in de schaduw zitten. Pittige worstjes gehaald bij de Edeka, 100 meter verder en een pastasalade gemaakt. We zitten nog erg dicht bij Zwitserland, eigenlijk een soort Duits schiereiland in Zwitserland. Dus het internet is allerbelabberdst. We hebben in Zwitserland geen internet gekocht; is buiten de EU. Dus ook vanavond lukt het niet om de website de lucht in te krijgen.

   

Dinsdag een ritje naar de Bodensee. Gelukkig heeft het navigatiesysteem geen internet nodig dus zonder problemen kwamen we bij Konstanz aan. En gauw weer de stad uit. We zijn geen liefhebbers van een stad, zeker niet al rijdend met een camper. Maar volgens de gegevens is het eiland Reichenau de moeite waard. Dus daar naartoe. Een bezoek brengen aan de toerist-informatie en koffie drinken. Wat rondwandelen en een broodje eten in de camper. Dan wat dichterbij de haven parkeren want we gaan een overtocht maken naar Allensbach aan de overkant. Gewoon leuk. Daar wat gewandeld en toen het zachtjes ging regenen koffie gaan drinken in een Italiaans restaurant. Even later terug naar de boot. We waren wel iets meer dan een uur in het stadje. Het regent zachtjes. Terug in Reichenau ook. We gaan naar een camperplaats en de zon breekt door. Een stukje lopen naar de camping om te kijken of daar morgenochtend vers brood te verkrijgen is. Nee dus. Grappig, we liepen langs kassen en zagen daar bekende namen van kassenbouwers uit het Westland. Echter geen Valstar. Mijn fiets van de camper afgehaald; morgenochtend fiets ik naar het centrum voor broodjes. En morgen ook naar een ander eiland: Mainau hebben we besloten (met de camper). Geen televisie; bomen. Dus eten en verslag maken en lezen.


Woensdag 24 mei ben ik op de fiets eerst broodjes gaan halen tussen de buien door. Het was maar 1,2 km. dus lopen had ook gekund. Na het ontbijt reden we naar het parkeerterrein van het eiland Mainau. Na betaling van parkeergelden en toegangskaartjes mochten we naar de botanische tuinen en het wegens verbouwing gesloten slot.              Er stonden nog wat bloemen in bloei maar de rozen nog niet. Het was een mooie verzameling van bomen (arboretum), zelfs de sequoia in mega-formaat. In de vlindertuin waren veel meer mensen dan vlinders en dat waren er al heel veel. . . . Na vertrek van het eiland een stukje rijden en dan ruim 4 km overvaren naar de overkant van de Bodensee om in Friedrichshafen op advies een ijsje te gaan eten. Een wandelingetje vanaf de parkeerplaats en na het ijsje nog een espresso of cappuccino en dan naar de camperplaats een paar kilometer verder. Daar niet veel meer gewandeld; alleen een paar afbakbroodjes gehaald voor morgenochtend. Een speklapje eten met gestoofde bietjes en gekookte aardappel, verslag maken en televisie kijken(!). 


Donderdag hadden we vers afgebakken broodjes bij het ontbijt. Gisteravond nog Appjes verzonden. Maar het verzenden lukte niet goed. We zijn nog te dicht bij Zwitserland waardoor we geen ontvangst hebben van de Duitse 4G internet. Morgen beter. Na het ochtendritueel gingen we op reis, natuurlijk weer met “snelwegen vermijden” dus eerst langs de Bodensee en later door de bergen van het Zwarte Woud. Onderweg koffie gedronken én de website ge-upload bij Konditorei Popp. We vernamen van Daniël dat Herbert donderdag en vrijdag werkt als kapper. We hebben daarom voorgesteld om zaterdag te komen. We wachten nog op antwoord. Mijn telefoon, met de apps om campings en camperplaatsen te vinden blijkt niet online te krijgen dus lastig om een camping te vinden. Maar de onvolprezen Garmin vindt ze wel dankzij GPS. Camping Oase blijkt een nette camping met mooie plekken. Nog net één voor drie nachten, dus tot zondag. Op ons zonnig plekje zitten uitrusten en de kelder (onder het bed) opgeruimd. Op de camping een lekkere Flammkuchen gegeten en een gemengde salade van huis. Ook deze avond hebben we weer televisie dus Coby helemaal gelukkig. Ik maak het verslag en ga het met de wifi van de camping uploaden (hoop ik).


Vrijdag 26 mei 2023 was een rustdag. Maar de hele dag stilzitten is het niet helemaal. Dus na ontbijt en de rest van het ochtendritueel stapten we op de fiets om naar het dorp Ettenheim te gaan. Daar hebben we koffie gedronken en weer teruggefietst. De was die voor de fietstocht in de machine hadden gedaan kon inmiddels in de droger. Lunchbroodjes klaargemaakt, in de zon gezeten en de was uit de droger gehaald. Ik ben nog even gaan fietsen maar voor Coby was die ochtend ruim voldoende geweest. De rest van de dag niet veel meer gedaan dan lezen, een ijsje halen en af en toe wat drinken. We weten inmiddels weer waarom we niet vaak voor textielcampings kiezen; aardig wat meer herrie op zo’n terrein. Inmiddels via Whatts App met Herbert en Daniël afgesproken voor morgenmiddag. Het avondeten: rode kool met smoor en rijst met roerbak-spitskool en smoor. Dan het gebruikelijke avondprogramma.


Zaterdag het normale ochtendprogramma. Nog even de camper aanvegen en dweilen. Is af en toe nodig. Nespresso-koffie gedronken, we leren omgaan met het apparaat. Alvast betalen bij de camping-receptie want morgen vertrekken we. Tegen één uur vertrekken we nu ook maar dan om boodschappen te doen en een broodje te eten bij de Edeka. En daarna naar Daniel en Herbert, een kwartiertje rijden maar. Daniel heeft daar een “bistro” waar je gezellig wat kunt drinken en een broodje eten. We bekeken het bedrijf en de kleine keuken en hun woonkamer. Het is aardig wat kleiner dan hun vorig huis. Want ook opa van 88 jaar moest meeverhuizen. En die heeft ook zijn eigen appartement in het gebouw. We hebben het tiffany glaswerkstuk aan de jongens gegeven wat ze direct ophingen. We hebben met hen gesproken; zowel tezamen als met elk apart. Herbert komt volgende week naar Elsendorp. Wij niet. En in juli willen ze een paar weken samen komen. Na een uurtje of twee zijn we weer vertrokken. Op de camping zitten lezen, water bijgevuld, fietsen op het rek en de stoelen in de kelder. Nasi goreng gegeten en nog een ijsje gehaald. Lekker ijs, grote bollen voor slecht € 1,20 per bol. Wat ook bijzonder is op zo’n textielcamping is dat de meeste mensen de hele dag helemaal gekleed zijn, hoe warm het ook is. Bijna de helft van de kampeerders heeft wel een korte - of semi korte broek aan maar slechts een enkeling heeft dan ook geen shirt aan. Maar waarom?? Na het eten en de afwas Sandhamn Murders gekeken, verslag gemaakt, gelezen en naar bed.


Zondag 28 mei 2023 het gebruikelijke ochtendgebeuren en dan op weg naar Haslach. Alleen moeten we de volgende keer gelijke het goede Haslach kiezen en niet eerst drie kwartier de verkeerde kant op gaan. In Freiburg zijn we daarom, na de koffie, omgedraaid. Zo tegen 12 uur waren we in het klederdrachtmuseum, gemaakt in een oud klooster, compleet met kloostercel. In die plaats een broodje gegeten en dan naar een glasblazerij. Maar de oven is al een poosje kapot en mogelijk komt er volgende week een gerepareerde oven. Moet wel erg warm kunnen worden; geen huishoudoven, een glasoven moet zo’n 2000 graden C. kunnen halen. Met als gevolg dat het nu alleen een winkel is. Wel wat ideeën opgedaan voor eigen werk. De mineralenhal bleek vandaag gesloten. Dan naar het uurwerkmuseum in Furtwangen. Maar wel een stuk omrijden; de normale weg was afgesloten. Dit was ook een heel leuk museum met prachtige klokken en de ontwikkeling van het uurwerk door de eeuwen heen. Ook de ontwikkeling van muziekapparaten werd duidelijk gemaakt. Toen we zeiden dat het jammer is dat het daar zo stil is, werd een rondleiding aangeboden met werkende apparaten. Maar hebben we bezwaar als het in het Frans gaat want ook een Frans gezelschap had dit gevraagd. Voor ons geen probleem. Maar bleek dat bij de Fransen een zeer goed Duits sprekende deelnemer was die het bijna simultaan vertaalde van Duits naar Frans. Dus voor ons een tweetalige rondleiding. Echt erg leuk met mooie, bijzondere muziek. Het is inmiddels half zes, tijd om een camperplaats te zoeken. De derde was raak dus om half zeven een goede overnachtingsplaats. Ik was inmiddels wel heel erg moe. Maar nog even de hutspot warm maken en opeten, samen met de koolsla die ik gisteren nog gemaakt heb.


Maandag, 2e Pinksterdag. Broodjes afgebakken en een eitje gekookt. Uitgebreid ontbijt dus. We begonnen met de winkelstraat van het overnachtingsdorp Triberg. Daar is het huis (winkel) van 1000 koekoeksklokken en nog wat andere dingen. Wel leuk maar we besloten toch niet om zo’n klok te kopen. Daar nog een koffie drinken en dan op reis. Ca. 100 km naar het mooie dorp Sasbachwalden met een goede camperplaats. Rond drie uur waren we daar. Ook vandaag was het weer erg warm; al zo’n week lang. Dus we begonnen met lekker in de schaduw wat lezen en een dutje doen. Een paar uur later het dorp in; koffie bij de ijssalon en een ring bij de juwelier waar we vorig jaar een ketting kochten. Thuis nog even zitten en een praatje met de Duitse en Nederlandse buren en eten uit de voorraad: zuurkool met stoofpeertjes en nasi van bloemkool met koolsla. Het gebruikelijke avondgebeuren en slapen. Morgen gaan we Frankrijk weer in.

 

Dinsdag broodjes gehaald bij de bakker. Na het ontbijt  vertrekken we richting Frankrijk. Nog voor de koffie zijn we Duitsland al uit. In Frankrijk dus koffie gedronken met verfijnd Frans gebak. Ook nog twee gebakjes meegenomen als dessert vanavond. Onderweg nog getracht ons Frankrijk-lijstje aan te vullen bij een supermarché maar helaas. De eerst supermarkt was opgeheven en nr. twee had niet wat we willen hebben. Volgens de app is er in Metz een voordelige camperplaats. Dus daar gaan we naartoe. Na even rondrijden hebben we de plek gevonden, vlak voor een camping. Maar dat voordelig valt tegen. Maar ja, we hebben een plek. Het is inmiddels half 4 en wederom erg warm. Dus wat lezen in de schaduw en wat drinken. Rond 7 uur gegeten (speklapje, rode bietjes, aardappel) en dan de stad in om een kop koffie te scoren. Wederom helaas. Dan maar zelf koffie maken met het vanmorgen gekochte dessert.


Woensdag 31 mei eerst broodjes afbakken. En een video opname maken van de omvormer die nogal wat geluid maakt (78 dB) als de ventilator draait. En die opname mailen naar de leverancier. Afwachten maar. Dan proberen de camperplaats af te komen. Maar we missen een formuliertje waarop een code zou moeten staan. Maar we weten inmiddels dat we niet de enigen met dat probleem zijn. Met behulp van de receptioniste van de camping lukte het om de drukke stad Metz te verlaten. We begonnen met de supermarkt Leclerc waar we ook een koffie dronken. We kochten daar een flinke hoeveelheid oploskoffie voor Ria en mij. Dan naar de volgende supermarkt: Netto. Daar limonadesiroop inslaan en nog wat andere lekkere Franse producten. Nog een klein uurtje naar Longwy, de ons bekende camperplaats. Onderweg kwamen we door het dorp Brabant. Hoe zouden ze aan die naam komen? Op de camperplaats een mooi plekje, een poosje lekker koel binnen zitten en dan het stadje in om een kop koffie te drinken, wat rond te lopen en Franstalig leesvoer scoren voor Margot. Het avondeten was pasta met groenten en gerookte kip met een komkommersalade. En daarna (met TV) het gebruikelijke avondritueel. Morgen eerst een rondje over de markt en dan naar Elsendorp.

     

Donderdag 1 juni zijn we na het ontbijt (ik haalde vers brood) nog naar de markt gegaan. Daar een plat laken gekocht en olienoten met een laagje sesamzaadjes. En op ons vertrouwde plekje koffie gedronken. Dan naar de camper en starten met de reis naar Nederland. We hebben inmiddels een afspraak gemaakt met de huisarts (morgenochtend) voor de benauwdheid. Dan vertrekken we zaterdag richting Noord-Holland voor het feestje van Loes en Hans. Koffie en limonadesiroop afleveren en dan zijn we dinsdagmiddag weer thuis. We gaan dan het weekend daarop weer weg voor de verjaardag van Kyra en van Isa en waarschijnlijk rijden we dan door naar onze noordelijke provincies waar Facile Media een camperplaatsencontroleroute voor ons heeft.  Maar goed, dat is toekomst. Vandaag rijden we via Martelange-Haut (Luxemburg) waar we tanken (Eur. 1,414 per liter diesel) en rijden dan verder door Luik. Zoeken ons "frietkot" in Visé maar dat hele plein, inclusief frietbakker, is verdwenen onder graafwerktuigen. Dan naar de friet net voor de Nederlandse grens langs de snelweg: Woopey. Goede friet met lekkere sausen. Verder naar Elsendorp. Nog even boodschappen doen in Boxmeer en de camper uitruimen, producten selecteren en klaarzette voor aflevering. En onze eigen voorraad aanvullen. Ons gras blijkt enigszins verdroogd en de grasmaaier staat op onze parkeerplaats want de tractor is kapot. Nou ja, staat daar goed. Er komen nog wat vrienden bijpraten en we zijn voor de avondmaaltijd uitgenodigd bij Edith en Nico. Lekker en gezellig. Dan nog even dit verslag bijwerken terwijl Coby controleert of de televisie het nog doet.

Het volgende verslag staat onder Nederlandse camperplaatsen.